FAIL (the browser should render some flash content, not this).
         
 
 
 
 
 
         
 
 
 
 
 
 
 

  Prvo i osnovno pravilo za parenje kanarinaca je kontrola zdravlja mužjaka i ženke. Zdrav kanarinac je veseo, raspevan i živahan kanarinac. Moramo pripaziti i na starost kanarinca nastojeći da su oboje iz prvog prošlogodišnjeg legla. Moguće je pariti kanarince i iz drugog prošlogodišnjeg legla ali što je kanarinac mlađi, brzinom na njegov razvoj i pesmu, nesposobniji je za parenje.

  Za početnike, dobro je nabaviti kanarince za parenje od različitih odgajivača čime ćemo postići "svežu krv", a za nekoliko godina aktivnog parenja i vlastito jato kanarinaca.

  PAŽNJA: Nikako se ne smeju pariti braća i sestre iz istog legla.

  Ako želimo savršene pevače, nastojmo da mužjak i ženka pripadaju rodovima koji pevaju iste vrste pesama. Do parenja, valja voditi računa i o čistoći kaveza, pogotovo kod ženke a preporučuje se svakodnevno čišćenje izmeta te dodavanje svežeg peska.
  Istina je da se pre parenja kanarinaca mora voditi računa o hrani, ali bespotrebno je preterivanje sa kuvanim jajetom, raznim zelenilom i salatama. Naime, za Vaše kanarince, najzdravija je prehrana putem semenki koje im i inače dajete. Najviše dvaput nedeljno, dobro je dodati sitno izrezane komadiće sveže kuvanog jaja (žumanac). Moramo voditi računa da se komadići jaja koje kanarinac odmah ne pojede uklone, da nebi došlo do kvarenja jaja od čega kanarinac može teško oboleti. Dakle, ukoliko vodimo računa o čistoći kaveza i ishrani kanarinaca, možemo krenuti korak dalje sa procesom odgoja.

  Ukoliko su i mužjak i ženka spremni za parenje, tada nema problema. No, učestali je slučaj da je neko od njih dvoje nespreman. Ako je mužjak nespreman, smanji ćemo prehranu ženke a pojačati prehranu mužjaka.
Dobro je pored jaja, u vodu mu kapnuti vitamina E, kojeg možemo kupiti u svakoj zoo trgovini (vitamin E je sredstvo za stimulaciju u parenju).
  Gnezdo može biti napravljeno od svakakvog materijala (trske, žice, drveta...) ali svakako mora biti presvučeno mekim materijalom. Dobro je po kavezu "pobacati" malo pamuka, kojeg će ženka vešto postaviti u gnezdo.

  Mužjaka možemo pariti sa više ženki istovremeno (u slučaju da imamo više ženki spremnih za parenje od mužjaka). Mužjaka možemo pustiti kod ženke da učini 2-3 skoka, pod uslovom da je ženka spremna na to. Ukoliko parimo više ženki sa istim mužjakom, vodite računa da se mužjak nikad previše ne zadržava kod pojedine ženke, kako nebi trošio energiju. Ženke obično snesu od 2-7 jaja (ponekad i 2). Snesu ih uglavnom rano ujutro a jaja su svetloplavkasto zelene boje scrvenkastim tackicama.

  Kada ženka snese prvo jaje, moramo ga vrlo pažljivo smestiti u neku posudu sa brašnom, koje će držati toplinu. Isto jaje ćemo zameniti sa veštačkim jajetom. Kada ženka snese četvrto jaje, pažljivo ćemo vratiti sva jaja u gnezdo i skloniti vestačko jaje. Mladi se izlegu 13. dan a pri tom moramo voditi računa o temperaturi prostorije, kako ih ženka nebi "prenela" na 14, 15 ili 16. dan. Dobro je ženki davati ljuske od jajeta te dno kaveza posuti sa svežim peskom. Upravo taj dodatak prehrani utíče na kvalitet jaja. Naravno, kada se mladi izlegu, pojačat ćemo im ishranu postavljajući sitne komadiće sveže kuvanog jaja i mrvice od keksa.
  Vodite računa da se ta dodatna hrana naveče ukloni iz kaveza kako ne bi došlo do kvarenja. Mladi se počnu sami hraniti nakon 22 - 23. dana.